DE BETERWETER

Stop met ongevraagde adviezen en goedbedoelde opmerkingen!

‘Slaapt hij nog niet door? Oh mijn kind sliep al na tien dagen door.’

‘Gebruikt jou kind nog een speen? Oh nee, die van mij is daar al tijden vanaf.’

‘Kijk jouw kind iedere dag even tv????? Dat zou ik echt nog niet doen op die leeftijd.’

‘Nu al zindelijkheidstraining, daar is hij toch nog veel te jong voor’?

‘Ja maar, als je het nou zo doet, dat werkt echt veel beter.’

Herken je dit soort uitspraken? Ik heb ze maar al te vaak gekregen. En nog steeds trouwens. Maar man, wat wordt ik hier chagerijnig van.

Al die moeders die, waarschijnlijk vanuit de beste intenties, het allemaal beter lijken te weten. En je, zonder dat je het vraagt, adviezen geven over wat je anders of beter zou kunnen doen. Of, nog erger, niet eens advies geven maar je moeilijk/verbaasd/verward/lichtelijk geagiteerd aan gaan staan kijken als jij vertelt hoe je jouw kind opvoedt.

Ik word er zo moe van. Natuurlijk, ik zal niet zeggen dat ik zelf nooit zo’n uitspraak heb gedaan. En sorry, sorry, sorry aan die moeder tegen wie ik ooit zoiets heb gezegd.

Want inmiddels weet ik wat het effect is. Namelijk dat je gaat twijfelen aan jezelf. ‘Zou ik het dan anders moeten doen?’ ‘Doe ik het eigenlijk wel goed genoeg?’ ‘Ben ik wel een goede moeder?’

Alsjeblieft, alsjeblieft, alsjeblieft. Stop met dit soort uitspraken!!!

Er bestaat geen school voor moeders. Iedere moeder doet maar wat. Vanzelfsprekend heb je het beste voor met je kind en doe je wat jij denkt dat goed is, maar dit doet iedere andere moeder ook! Dus kom alsjeblieft niet aan met je goedbedoelde adviezen of denigrerende opmerkingen (tenzij ik er expliciet om vraag), maar wees lief voor elkaar. Steun elkaar. Luister (en luister écht, zonder oordelen). Erken dat het soms moeilijk is.

Iedere moeder twijfelt al genoeg aan zichzelf. En het laatste wat ze nodig heeft is een gebrek aan steun, een gebrek aan support. Het is al lastig genoeg om open te zijn over de dingen waar je als moeder tegenaan loopt. Het moederschap zelf is al zwaar genoeg. En het minste wat wij als moeders voor elkaar kunnen doen is elkaar steunen in die zware tijd.

Dus lieve mama, de volgende keer dat je met een andere moeder staat te praten… vraag eens aan haar: hoe gaat het met je? Hoe gaat het echt met je? Vraag door, en laat weten dat je er voor haar bent. Of het nou goed gaat of slecht. Of alles van een leien dakje gaat of dat ze worstelt. Wees lief voor elkaar. Dat is pas echt helpend!

Liefs, Liza

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Liza

 

Ik ben Liza. Moeder, coach en prominent claimer van de eerste plek. Ik heb twee prachtige zoons (2018, 2020) en ben al sinds 2012 gelukkig met mijn vriend Menno.

Zo lang als ik het me kan herinneren had ik de droom om moeder te worden. En toen was ik 25 jaar en werd ik moeder. Maar, man… wat was dat anders dan ik ooit had gedacht. Ik bleek totaal niet voorbereid te zijn op het moederschap en kwam mezelf heel hard tegen. Ik kreeg een postnatale depressie en kon van de een op de andere dag helemaal niet meer voor mijn kind zorgen. Ik besloot het roer om te gooien en niet mijn zoon, maar mezelf (weer) op de eerste plek te gaan zetten. En met resultaat: ik kreeg mijn energie terug, werd liever voor mezelf, kreeg meer zelfvertrouwen en voelde me een stuk meer ontspannen. En dit alles maakte dat ik een vele leukere moeder werd.

Tijdens mijn herstel kwam ik er achter dat ik, in tegenstelling tot wat ik had gedacht, lang niet de enige moeder was die worstelde met het moederschap. Voor wie het moederschap anders was dan van tevoren gedacht. Want of je nu een roze, grijze, of gitzwarte wolk hebt meegemaakt, niemand is op het moederschap voorbereid. Iedereen ploetert, worstelt of zit er soms even doorheen.

Happy me Happy mama is ontstaan vanuit het verlangen om iets voor andere moeders te betekenen. Om te laten zien dat je er als moeder niet alleen voor staat. En om je te laten ervaren dat je juist door voor jezelf te kiezen veel meer kan gaan genieten van het moederschap. Want het is een bijzondere tijd, en de tijd vliegt. En zeg nou zelf: daar wil je toch zo veel mogelijk van kunnen genieten? 

Hi, ik ben Liza!

Ik ben Liza, moeder van twee en coach voor worstelende moeders. Mijn missie is om jou te laten genieten van het moederschap en alle andere mooie dingen in jouw leven. Ik help je op weg naar meer energie, zelfvertrouwen, rust in je hoofd en tijd voor jezelf.  Ik help jou om je steviger in je schoenen te laten staan en jezelf (weer) op de eerste plek te zetten. Ik geloof er namelijk in dat jij als moeder pas goed voor je gezin kan zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt.