EN HET WORDT EEN…

Wat maakt het uit?!

Een van de meest gestelde vragen als je zwanger bent is volgens mij wel: “En, weet je al wat het wordt? Krijg je een jongen of een meisje?” Een rete-oninteressante vraag als je het mij vraagt…

Voor dat ik moeder werd had ik de wens om ooit mama te worden van een meisje. Vervolgens werd ik zwanger en was ons eerste kind een jongen. Inmiddels ben ik 34 weken zwanger en gisteren hebben we aan onze familie bekend gemaakt wat het geslacht is van ons tweede kindje. En rara, het wordt… alweer een jongen! En gezien ik niet de wens heb meer dan 2 kinderen te krijgen betekent dat dat ik nooit moeder zal worden van een meisje. Maar om eerlijk te zijn boeit me dat inmiddels echt helemaal niks meer…

Sterker nog, om echt helemaal eerlijk te zijn, vind ik het eigenlijk belachelijk dat we ons er zo druk om maken wat het geslacht is van ons kindje. Want zeg nou zelf: je gaat het toch niet weg laten halen als het een meisje is terwijl je eigenlijk had gehoopt op een jongen? Dus… wat maakt het uit? En is het niet veel belangrijker om er aandacht voor te hebben dat je überhaupt (gezegend bent dat je) een kindje krijgt? En dat het kindje gezond is?

Sinds ik zwanger werd van Jens heb ik vele verhalen gehoord waarin alles anders liep dan van tevoren gedacht. Van ouders die niet zwanger konden worden tot ouders die het vreselijke besluit hebben moeten nemen om hun kindje weg te laten halen, omdat bij de 20 weken ‘pretecho’ bleek dat alle botjes in het lijfje van hun kindje al gebroken waren, tot overlijden van het kindje bij de geboorte. 

Het maakt me daarom alles behalve uit of wij een jongen of een meisje krijgen. Ja ik ben blij met een jongen en ja ik zou net zo blij zijn geweest met een meisje. Ik voel me dankbaar en gezegend dat wij opnieuw ouders mogen worden. Dat wij in tegenstelling tot zo veel andere vrouwen wel kinderen kunnen, mogen, krijgen. Dat het bij ons geen enorme strijd is geweest. Dat ik tot twee keer toe heel erg snel zwanger mocht worden. Geen miskraam heb gehad. Dat ik al één gezond kindje op de wereld heb mogen zetten en dit straks nog een keer mag doen. Daarvoor ben ik intens dankbaar.

Ik leef mee met alle vrouwen, met alle moeders, die niet zo gezegend zijn. Bij wie het anders is gelopen. Die niet of met heel veel moeite zwanger worden. Die hun zwangerschap voortijdig hebben moeten afbreken. Of hun kindje hebben verloren bij of net na de geboorte. Laten we daar even bij stilstaan in plaats van te roepen ‘ja wat leuk dat het een jongen is’ of ‘jammer dat je nu dan geen meisje krijgt’. 

Liefs, Liza

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Liza

 

Ik ben Liza. Moeder, coach en prominent claimer van de eerste plek. Ik heb twee prachtige zoons (2018, 2020) en ben al sinds 2012 gelukkig met mijn vriend Menno.

Zo lang als ik het me kan herinneren had ik de droom om moeder te worden. En toen was ik 25 jaar en werd ik moeder. Maar, man… wat was dat anders dan ik ooit had gedacht. Ik bleek totaal niet voorbereid te zijn op het moederschap en kwam mezelf heel hard tegen. Ik kreeg een postnatale depressie en kon van de een op de andere dag helemaal niet meer voor mijn kind zorgen. Ik besloot het roer om te gooien en niet mijn zoon, maar mezelf (weer) op de eerste plek te gaan zetten. En met resultaat: ik kreeg mijn energie terug, werd liever voor mezelf, kreeg meer zelfvertrouwen en voelde me een stuk meer ontspannen. En dit alles maakte dat ik een vele leukere moeder werd.

Tijdens mijn herstel kwam ik er achter dat ik, in tegenstelling tot wat ik had gedacht, lang niet de enige moeder was die worstelde met het moederschap. Voor wie het moederschap anders was dan van tevoren gedacht. Want of je nu een roze, grijze, of gitzwarte wolk hebt meegemaakt, niemand is op het moederschap voorbereid. Iedereen ploetert, worstelt of zit er soms even doorheen.

Happy me Happy mama is ontstaan vanuit het verlangen om iets voor andere moeders te betekenen. Om te laten zien dat je er als moeder niet alleen voor staat. En om je te laten ervaren dat je juist door voor jezelf te kiezen veel meer kan gaan genieten van het moederschap. Want het is een bijzondere tijd, en de tijd vliegt. En zeg nou zelf: daar wil je toch zo veel mogelijk van kunnen genieten? 

Hi, ik ben Liza!

Ik ben Liza, moeder van twee en coach voor worstelende moeders. Mijn missie is om jou te laten genieten van het moederschap en alle andere mooie dingen in jouw leven. Ik help je op weg naar meer energie, zelfvertrouwen, rust in je hoofd en tijd voor jezelf.  Ik help jou om je steviger in je schoenen te laten staan en jezelf (weer) op de eerste plek te zetten. Ik geloof er namelijk in dat jij als moeder pas goed voor je gezin kan zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt.