DE ALTERNATIEVE OUDER

Over ouders die het soms iets anders doen

Er is soms nogal wat te doen over moeders die het anders doen. Moeders die kiezen voor een andere route dan de meeste moeders.

Moeders die hun kind bijvoorbeeld geen gepureerde groenten geven. Of wasbare luiers gebruiken in plaats van de “gewone”. Moeders die kiezen voor een rubber speen in plaats van een plastic modelletje. Moeders die sneller kiezen voor de “alternatieve geneeswijzen” dan een pilletje van de huisarts.

Ik ben zo’n moeder. En ik doe/deed al deze bovenstaande dingen. Ik denk dat je het aantal keer dat mijn kind zijn groenten gepureerd heeft gehad op 1 hand kan tellen. En die “gewone luiers” heeft hij alleen in zijn eerste twee dagen en gedurende tien dagen op vakantie aan gehad (omdat we toen geen wasmachine tot onze beschikking hadden). Wij hebben een speen gemaakt van natuur rubber en toen mijn kind kraampjes kreeg ging ik met hem naar de osteopaat. En later toen hij slechter ging slapen bezochten we de homeopaat.

Wij doen het soms een beetje anders. En om de één of andere reden vinden mensen dat enerzijds vaak interessant, maar tegelijkertijd heeft ook altijd iedereen er een mening over. De één vind het knap, want die zou er zelf NOOIT aan beginnen. De ander vind het ronduit belachelijk, want ja.. doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

Maar wat is dat eigenlijk, gewoon? Iedereen voed zijn of haar kind namelijk, in mijn ogen, anders op. Geen enkele ouder en geen enkel kind is hetzelfde. En er bestaat niet zoiets als “de gemiddelde opvoeding” of, nog erger, “de perfecte opvoeding”.

We leven nu eenmaal in een wereld vol vrije keuze. Voor sommigen een zegen, voor anderen en vloek.

Ik vind het fantastisch. Het geeft je als ouder namelijk de kans om te doen wat bij jou past. Wat voor jou goed voelt. En dat moedig ik dan ook van harte aan. Want ik geloof er in dat iedere ouder het beste met zijn/haar kind voor heeft. Of er nou borst- of flesvoeding wordt gegeven, gepureerd of stukjes eten of dat het kind nu wel of geen vlees eet. Boeiend! We doen allemaal ons best. En dat lijkt me meer dan goed genoeg.

Dus, zullen we alsjeblieft elkaar in onze waarde laten? En elkaar bewonderen in de keuzes die we maken in plaats van kritiek te leveren op andermans keuzes? Volgens mij zou de wereld dan een heel stuk mooier worden.

En oh ja, om even alle (voor)oordelen de wereld uit te helpen: mijn kind eet inmiddels ook gewoon suiker, kijkt regelmatig even tv en speelt het liefst met die plastic duplo. Dat kan dus ook, gewoon allemaal tegelijk…

Liefs, Liza

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Liza

 

Ik ben Liza. Moeder, coach en prominent claimer van de eerste plek. Ik heb twee prachtige zoons (2018, 2020) en ben al sinds 2012 gelukkig met mijn vriend Menno.

Zo lang als ik het me kan herinneren had ik de droom om moeder te worden. En toen was ik 25 jaar en werd ik moeder. Maar, man… wat was dat anders dan ik ooit had gedacht. Ik bleek totaal niet voorbereid te zijn op het moederschap en kwam mezelf heel hard tegen. Ik kreeg een postnatale depressie en kon van de een op de andere dag helemaal niet meer voor mijn kind zorgen. Ik besloot het roer om te gooien en niet mijn zoon, maar mezelf (weer) op de eerste plek te gaan zetten. En met resultaat: ik kreeg mijn energie terug, werd liever voor mezelf, kreeg meer zelfvertrouwen en voelde me een stuk meer ontspannen. En dit alles maakte dat ik een vele leukere moeder werd.

Tijdens mijn herstel kwam ik er achter dat ik, in tegenstelling tot wat ik had gedacht, lang niet de enige moeder was die worstelde met het moederschap. Voor wie het moederschap anders was dan van tevoren gedacht. Want of je nu een roze, grijze, of gitzwarte wolk hebt meegemaakt, niemand is op het moederschap voorbereid. Iedereen ploetert, worstelt of zit er soms even doorheen.

Happy me Happy mama is ontstaan vanuit het verlangen om iets voor andere moeders te betekenen. Om te laten zien dat je er als moeder niet alleen voor staat. En om je te laten ervaren dat je juist door voor jezelf te kiezen veel meer kan gaan genieten van het moederschap. Want het is een bijzondere tijd, en de tijd vliegt. En zeg nou zelf: daar wil je toch zo veel mogelijk van kunnen genieten? 

Hi, ik ben Liza!

Ik ben Liza, moeder van twee en coach voor worstelende moeders. Mijn missie is om jou te laten genieten van het moederschap en alle andere mooie dingen in jouw leven. Ik help je op weg naar meer energie, zelfvertrouwen, rust in je hoofd en tijd voor jezelf.  Ik help jou om je steviger in je schoenen te laten staan en jezelf (weer) op de eerste plek te zetten. Ik geloof er namelijk in dat jij als moeder pas goed voor je gezin kan zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt.